Behoud huisartsenpost Erasmus MC Rotterdam

Vele huisartsenposten zijn de afgelopen jaren gesloten. Reden voor de Stichting Acute Zorg VPR om bij de raadscommissie Zorg, Welzijn, Cultuur en Sport van de gemeente Rotterdam te pleiten voor actie. Door middel van het inpreekrecht verwoorde Willem Heijdacker zijn pleidooi en beantwoorde vragen van de commissieleden.

Opname van de raadzaal in Rotterdam op 15 november 2023.


Niet alleen HAP Erasmus MC moet verdwijnen maar ook de HAP Spijkenisse en de HAP IJsselland2023-11-17 13:55:19
Beste 180 ondertekenaars van voor vrijdag 17 november (heden)

Woensdag hebben we een goed gesprek gehad met de Raadscommissie ZWCS van Rotterdam, zie in de petititekst de link naar de video daarvan.

Vandaag heb ik de inhoudelijke tekst gewijzigd naar Stop de dreigende sluiting van 3 van de 5 Huisartsenposten in Rotterdam-Rijnmond en de rest van Nederland.

Omdat er in een Bereikbaarheidsanalyse van het RIVM in opdracht van de koepel Huisartsenposten Rijnmond zwart op wit staat dat er 3 van de 5 Huisartsenposten dicht kunnen. Hiermee is het voornemen om ook de HAP Spijkenisse en HAP IJsselland te sluiten i.p.v. alleen de HAP Erasmus MC.


Zie hieronder de Noodkreet van Dr. Robert Mol huisarts en Marleen Kooijman, Kaderhuisarts Spoedzorg beiden betrokken bij de oprichting van HAP EMC

HUISARTSENPOST ERASMUS MC DREIGT TE SLUITEN De huisartsenpost van het Erasmus MC (EMC) dreigt te verdwijnen. Het bestuur van Huisartsposten Rijnmond wil dit unieke initiatief begin 2024 sluiten. Reden? De afspraken uit het Integrale Zorg Akkoord. De huisartsenpost van het EMC is in 2016 speciaal opgezet om de zogenaamde zelfmelders (binnenlopers) op te vangen. In nauwe samenwerking met de Spoedeisende Hulp (SEH) worden zij professioneel behandeld binnen de eerstelijnszorg. Met een huisarts in de spreekkamer en een medisch student aan de balie is er sprake van veilige, doelmatige en betaalbare zorg. Juiste zorg, door de juiste persoon op de juiste plek. Als het enige ziekenhuis in het centrum van Rotterdam is het EMC dé plek waar kwetsbare mensen met allerlei klachten binnen lopen. Daklozen, psychiatrische patiënten, buitenlandse studenten, zeelieden, vluchtelingen, ongedocumenteerden. Ook expats en toeristen die het Nederlandse zorgsysteem niet kennen lopen het EMC binnen. Als de huisartsenpost van het EMC verdwijnt, moeten deze binnenlopers in de avond- en weekenduren via een telefoonpaal hulp zoeken bij een huisartsenpost op afstand. Voor deze groep mensen vaak een moeilijke tot onmogelijke opgave. Of ze worden alsnog gezien door de gespecialiseerde, en dus duurdere, SEH-artsen van het ErasmusMC. Wij keren ons tegen de sluiting van deze bijzondere huisartsenpost. We vragen iedereen die betrokken is bij de acute zorg in de regio Rotterdam ons te helpen de voorgenomen sluiting tegen te gaan. Uiteindelijk gaat het om kwetsbare mensen. Niet om kille cijfers. Dus steun deze oproep. Ook via de sociale media.


Dit vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven
Skip to content