Prijsuitreiking van de Willy Vandersteenprijs

Breda 16 oktober 2022

De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van het voorbije jaar. Uit bijna 200 strips koos de jury unaniem als laureaat ‘Bleekwater’ van Joris Mertens (°1968), uitgegeven bij Oogachtend. Mertens ontving € 5.000 geschonken door Sabam for Culture, een expositie rond het album en een opdrachttekening van de vorige winnaar, Judith Vanistendael. De Willy Vandersteenprijs werd zondag 16 oktober uitgereikt op het prestigieuze Breda Stripfestival en is een initiatief van Stripgids en auteursvereniging Sabam.

‘Bleekwater’ is het verhaal van François. Die rijdt voor een droogkuisfirma elke dag proper wasgoed rond met een busje. Plaats van het gebeuren is een anonieme grootstad, die veel wegheeft van Brussel en Parijs; een plek waarin het altijd lijkt te regenen. Lichtpunten in François’ dag zijn de dagelijkse bezoekjes aan de krantenkiosk van Maryvonne waar hij zijn lottobiljet (met telkens dezelfde cijfers) aflevert en zijn stamcafé Monico. Daar drinkt hij traditiegetrouw zijn eerste pint waarmee de dag start. Een monotoon bestaan waarvan de eenzaamheid afstraalt. Tot François geconfronteerd wordt met een dramatische situatie. Bliksemsnel neemt hij een besluit waardoor zijn leventje helemaal verandert. Zo lijkt het toch…

Het ontschoot één van de juryleden: “Heel simpel: het is een goed boek.”

De jury bestond dit jaar uit (niet-stemgerechtigd) voorzitter Youri Vanbeneden (kleinzoon van Willy Vandersteen), Astrid Stockman (sopraan en stripliefhebster), Siebe Huizinga (Uitgeverij Kompas), Marloes Dekkers (Nederlands bekendste inkleurster) en Elias Jonkers (aankoopverantwoordelijke strip bij Bibliotheek Turnhout).
(UIT: https://stripgids.org/2022/10/05/willy-vandersteenprijs-2022-bekroont-bleekwater-van-joris-mertens/)


Dit vind je misschien ook leuk

Stripfestival Breda 2014
Stripfestival Breda werd ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Skip to content